Portokallet kategorizohen në dy grupe:
Të ëmbël (ku futet edhe portokalli i kuq, shumë i rëndësishëm për efektet e tij në prodhimin e hemoglobinës së gjakut)
Të thartë që zakonisht përdoren për të bërë marmalatën, reçelin apo edhe për prodhimin e likerit.
Si mund ta konsumojmë?
Portokalli mund të konsumohet me lëkurë vetëm në rast se ai është biologjik dhe nuk është trajtuar me kimikate.
Kjo pasi lëkura përmban substanca si flavanoide apo shumë minerale, të cilat shërbejnë për të parandaluar shumë sëmundje.
Pjesa e bardhë nën lëvore nuk duhet hedhur, pasi edhe ajo mund të konsumohet dhe ka vetitë e saj.
Sëmundjet që mund të parandalohen apo të trajtohen:
Përmirëson e parandalon astmën
Përmirëson bronkitin si dhe tuberkulozin
Trajton reumatizmën
Parandalon krijimin e gurëve në veshka (përdoret edhe në rastet kur janë formuar gurë në veshka)
Ul nivelin e kolesterolit të keq
Parandalon diabetin (diabetikët duhet të hanë portokall – sasia 100g).
Portokalli është pak laksativ dhe pastrues i mëlçisë dhe në ato të zemrës dhe të enëve të gjakut.
Ndihmon gjatë ftohjes
Betakaroteni është një antioksidues shumë i mirë që mbron qelizat e trupit tonë që të mos dëmtohen.
Është i pasur me kalcium që mbron e mirëmban shëndetin e kockave dhe të dhëmbëve.
Ka acid folik që është i nevojshëm për zhvillimin e mirëmbajtjen e trurit.
Ka magnez që ndihmon në kontrollin e presionit të gjakut
Përmban kalium, që është i domosdoshëm për mirëfunksionimin e sistemit kardiovaskular.
Është i pasur me vitaminën B6 që ndihmon në prodhimin e hemoglobinës.
Portokallet përdoren për luftimin e anemisë, duke pasuruar gjakun me elemente të reja.
Betakaroteni është një antioksidues shumë i mirë që mbron qelizat e trupit tonë që të mos dëmtohen.
Lufton celulitin e artritin.