PËRBËRËSIT:
50 g lajthi të qëruara
150 g bajame të qëruara
2 lugë të vogla kanellë, të mbushura plot
1 e bardhë veze
100 g sheqer pluhur
1 bustinë vanilje
një majë thike kripë
1 lugë lëng limoni
pak karafil i shtypur
¼ lugë e vogël pluhur xhenxhefili
PËRBËRËSIT PËR GLASENË E BARDHË:
150 g sheqer pluhur
1/2 e bardhë e vezës
1 lugë e vogël lëng limoni
PËRGATITJA:
- Ndezim furrën në temperaturën 150° C.1 Hedhim në tavë bajamet dhe lajthitë dhe i pjekim për 15 minuta. E heqim tavën dhe i lëmë të ftohen. Më pas i grijmë në mikser. Këtë proces mund ta bëni edhe një ditë më parë.
- Në një tas përziejmë bajamet, lajthitë, kanellën, xhenxhefilin, karafilin dhe vaniljen.
- Me rrahësen elektrike të vezëve bëjmë marengë të bardhën e vezës. Kur të shohim që është bërë si shkumë jo shumë e ngrirë, shtojmë lëngun e limonit dhe pjesë-pjesë edhe sheqerin, por pa ndaluar përzierjen e tyre, derisa të përftojmënjë masë të ngrirë.
- Te tasi ku kemi frutat e thata shtojmë pjesë-pjesë marengën. I përziejmë në fillim me lugë dhe më pas me dorë. I japim brumit formë të sheshtë dhe pasi ta mbulojmë me plastmasë kuzhine, e lëmë të pushojë në frigorifer për 1 orë.
- Pas kësaj kohe ndezim sërish furrën, këtë herë nëtemperaturën 170° C. E hapim brumin me petës me trashësi 7 mm, u japim formën që duam dhe I vendosim biskotat në tavën ku kemi shtruar letër furre dhe i pjekim për rreth 8/9 minuta. I lëmë biskotat mbi një grilë, që të ftohen plotësisht dhe merremi me glasenë e bardhë. Me rrahësen elektrike të vezëve, përziejmë në një tas të bardhën e vezës me lëngun e limonit dhe kur të jetë bërë si shkumë e bardhë, shtojmë me lugë sheqerin. E përziejmë edhe një minutë dhe glaseja është gati. Lyejmë me glase biskotat e ftohura plotësisht dhe i lëmë të thahen për 1 natë.